Naailes

Na het sluiten van mijn atelier aan de Nieuwstraat in Deventer, ben ik op zoek gegaan naar een ruimte die geschikt is om diverse lessen te kunnen geven aan groepen van 6 cursisten.

Het Buurthuis Raambuurt vlakbij de Boreel in Deventer lijkt hiervoor zeer geschikt. Het is ruim, licht, er is genoeg meubilair en veel andere voorzieningen waar we gebruik van kunnen maken.  In december 2022 geef ik drie proeflessen om te kunnen bepalen of deze ruimte praktisch genoeg is en hak ik (met ruggespraak van trouwe cursisten) de knoop door. 

Vanaf januari 2023 verwacht ik weer te starten met de volgende wekelijkse lessen:

  • woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur
  • vrijdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur
  • vrijdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur

Op de volgende tijdstippen kun je een afgeronde lessenreeks volgen:

  • Woensdag 18 januari 2023 tussen 9.30 en 12.30 uur Lockles

De wekelijkse lessen zijn het hele jaar door  m.u.v. de schoolvakanties en feestdagen.

Tijdens de naailessen is er per ochtend/avond ruimte voor 6 cursisten. Hierbij maakt het niet uit of je beginner bent of gevorderd. Ieder gaat aan de slag met het eigen werkstuk en zijn/haar eigen niveau. Je leert naast voorbereiding en beginselen van het naaien hoe je patronen aan kunt passen naar je smaak en naar je eigen maten. Bovendien leer je verschillende technieken om het kleding maken te vergemakkelijken en om je kleding er vakkundiger uit te laten zien. Op verzoek kun je je eigen naaimachine meenemen. Tijdens de les gaan we samen kijken welke mogelijkheden jouw machine heeft en hoe je die het beste kunt onderhouden.

Het volgen van naailessen kost € 50,- per maand. Daarbij ga ik uit van een gemiddelde van 4 lessen per maand (de ene maand zal dat 5, de andere 3 lessen zijn).

De afgeronde lessenreeks Naailes voor Beginners is met maximaal 6 cursisten. Hier leren de deelnemers werken met de (eigen) naaimachine; welke steken kan de machine maken, welke voetjes horen hierbij , hoe maak je deze schoon en hoe zijn eenvoudige storingen te vermelden. Vervolgens gaan we een etui/toilettas maken. Tenslotte iedereen een patroon overtekenen van een rok of een sweatshirt naar keuze en deze aanpassen aan de eigen maten. De afgeronde lessenreeks kost € 150,-. Naar verwachting zal deze ergens in februari 2023 starten.

Een Lockles duurt 3 uur. Deze les is geschikt voor deelnemers die al ervaring hebben met de naaimachine en in het geval van de lockworkshop, zelf een lockmachine gekocht of overwegen er een aan te schaffen. Er is ruimte voor maximaal 4 cursisten en de kosten zijn  € 50,-.

De basislessen Kleding Verstellen en Repareren is voor maximaal 4 cursisten. De volgende onderdelen komen aan bod: (Spijker)broek inkorten (originele zoom, blinde zoom, zoom met split en met zoomband), reparatie van gaten, rits vervangen in broek en jas, knoopsgaten en knopen aanzetten. Deze lessen zijn 3 x 2 uur kosten € 80,-

Voor de meeste lessen en geld dat de cursisten zelf eigen stoffen en fournituren meenemen. Voor de lockles zijn stoffen aanwezig.

Naaimachines en twee lockmachine zijn aanwezig. Voor de cursisten van de beginnerslessen is het aan te raden om de eigen machine mee te nemen. Andere faciliteiten zijn strijkbout en -plank, rokspuit (voor het afmeten van de rok-/jurklengte), een paskamer en -spiegel, een paspop en een loeplamp.IMG_1031

Tijdens een les drinken we koffie  en thee.